Az Egzatik Kft. irodájának ügyféltere.
Termékeink: Könyvelői Praktikum, Számviteli Szabályzatok, WebKönyvelő rendszer.
1993. óta végzünk könyvelési és adótanácsadási szolgáltatásokat.

Hírfolyam - 2017. október 19., csütörtök

Megtérített mulasztási bírság könyvelése
Egy ügyfelemre mulasztási bírságot szabott ki a NAV. A bírság kiszabásában igaza volt. Mivel a mulasztás az én hibámból történt, a kiszabott bírság összegét már át is utaltam az ügyfelemnek, és kértem, hogy utalja tovább a NAV-nak. Az általam indított átutalás a könyvelőiroda bankszámlájáról történt. Ilyen esetben hogyan kell könyvelni a könyvelőiroda kiadásai között, ill. az ügyfelem bevételei között a bírság összegét ? Milyen egyéb iratokat kell kiállítani, hogy az ügylet könyvelése és nyilvántartása szabályos legyen ?

Szakmunkás tanuló foglalkoztatási jogviszony kódja
Egy Bt szakmunkás tanulókat gyakorlati képzés keretében foglalkoztat. A bérszámfejtésnél a státusz: szakmunkás tanuló gyakorlati munkavégzés. A jogviszony típusánál (kód:20) munkaviszonyból származó jövedelemként vallottam be a 08-as bevalláson. A munkaviszony nem megfelelő , azt szeretném megkérdezni, hogy a jogviszony kódok közül mi a fenti esetben a megfelelő?

A szellemi termékek aktivált értékének könyvviteli elszámolása
szellemi termékek könyvelése

A vagyoni értékű jogok aktivált értékének könyvviteli elszámolása
Vagyoni értékű jogok könyvelése

Garanciális visszatartás kezelése az Áfa tv. és a Katv. tekintetében
Bevételi nyilvántartást vezető negyedéves AFA bevallási gyakoriságú KATA-s vállalkozás utalással fizetendő számlát állít ki kettőmillió forint értékben, ami az AFA szerint a 142. § b) pontja alapján fordított AFA-s és a teljesítési időpont szeptember hónapra esik. A megrendelő a számla értékének csak 85%-át fizeti ki szeptemberben, a fennmaradó 15% garanciális visszatartás fizetési határideje szerződés szerint 2018 év december hónapja. Az számlakibocsátónál mikor kerül be az AFA bevallásba a fennmaradó 15% érték. Kiegyenlítettségtől függetlenül a 2017 év negyedik negyedévében kell az AFA bevallásba beállítani, vagy majd a garanciális visszatartás lejáratakor és/vagy annak a jóváírásakor? A KATA adatszolgáltatásba mekkora érték kell hogy szerepeljen? A 85% vagy a teljes kettőmillió forint? Mikor számít be a KATA-s vállalkozás KATA tv szerinti bevételébe a 15% garanciális visszatartás?

OPEL VIVARO gépjármű minősítése
Kft vásárolt használtan magánszemélytől egy OPEL VIVARO diesel üzemanyagú gépjárművet, melynek saját tömege 1684 kg, ülések száma vezetővel 6, hengerűrtartalom 1870cm3. Nem ismerjük a VTSZ besorolását, több mint 15 éves a jármű. Nem tudjuk, hogy az Áfa szempontjából teherautó-e, vagy személyautónak kell minősíteni? Le lehet-e vonni az üzemeléshez szükséges gázolaj áfáját? Az autó jelentős karbantartásra is szorul, többfajta alkatrészt vásároltak, melynek a beszerelését a tulajdonos-ügyvezető el tudja végezni, ezeknek az alkatrészeknek az áfája levonható-e? Ha szerelőműhelyben javíttatja és ott alkatrészt is szerelnek be, akkor hogyan vonható le az áfa? Cégautó adó fizetési kötelezettsége keletkezik-e a társaságnak? Olvasatunk szerint igen.

Bérleti díj utólagos számlázása
Cégünk vásárolt egy kéményt 2016. június 30-án, amelyet egy telefonszolgáltató bérelt. Az új ügyvezető a bérleti díjról nem tudott megegyezni a szolgáltatóval, de a területet továbbra is ugyanúgy használta a cég. Úgy tűnik, hogy most sikerül megállapodni a bérleti díjról és szerződést kötni a két cégnek. Az elmúlt több, mint egy év elmaradt bérleti díját hogyan számlázzuk? Mivel nem volt szerződés a két cég között, így számlakiállítás sem történt.

Egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxisvásárlási és letelepedési támogatás összegét, minden pályázó nyerhet
Egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét. Az emelés oka az volt, hogy minden pályázó, aki megfelel a követelményeknek, megkaphassa a támogatást. Az idei évtől alapellátó fogorvosok is jelentkezhetnek a támogatásra. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a pályázat elnyerése után legalább hat évig biztosítják az ellátást.

Nébih-útmutató a fakereskedő vállalkozásoknak
Tanácsokkal segíti a fakereskedő vállalkozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal internetről letölthető útmutatója. A Nébih a gyakorlati tanácsokat tartalmazó útmutatóval segítséget nyújt a jogalkalmazóknak és a fakereskedőknek abban, hogy olyan nyilvántartást vezessenek, amely megfelel az uniós és a magyar jogi előírásoknak. Bemutatja, hogy általános esetben hogyan kell kinéznie a beszállítói és a vevői nyilvántartásnak.

Bónusz kezelése egyéni vállalkozónál
Egyéni vállalkozó sok anyagot vásárol nagykereskedelmi cégtől. Az eladó cég forgalom függvényében lehetőséget biztosít nagy értékű gép vásárlására, melyből csak az áfát kell kifizetni. Mikor a különböző anyagok számla szerinti értéke eléri a megfelelő forgalmat, térítésmentesen az egyéni vállalkozóé lesz az eszköz. Ebben az esetben a nettó értéket, mint kapott jutalékot könyvelnem kell az eszközértékkel szemben bevételként? Első esetben kaptam egyik eszközről elszámolást az eladótól.

Tulajdonos társaságot képviselő magánszemély jogviszonya a tulajdonolt társaságban
Az "A" Kft-nek többségi tulajdonosa és egyben ügyvezetője a "B" Kft. A "B" Kft-t mint ügyvezetőt képviseli az "M" magánszemély. "B" Kft-nek ugyanez az "M" magánszemély az egyik tulajdonosa és egyben az ügyvezetője is magánszemélyként, és itt a "B" Kft-ben heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket. Az "M" magánszemélynek biztosítási jogviszonyt eredményeztet-e az "A" Kft-ben (tehát jelenteni kell-e az 1041-esen és havonta a 08-ason) ?

Nyílászáró gyártás számlázása
"A" Kft generálkivitelezői szerződés keretében családi házat épít. Az egyedi nyílászárók gyártását "B" Kft vállalta. "B" Kft fordított áfás számlát állít ki "A"-nak, vagy egyenes áfásat?

Változnak az okirati tanúzás szabályai januártól
Az új Polgári Perrendtartás (Pp.) hatálybalépésével szigorít az okirati tanúzás szabályain. Ahhoz, hogy az okirat ún. teljes bizonyító erejű legyen - az ellenkező bizonyításáig teljes bizonyító erővel bizonyítja, hogy az okirat aláírója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetve elfogadta vagy magára kötelezőnek ismerte el - a rendelkezéseknek megfelelően kell a tanúzásról gondoskodni.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet
2017. július elsejétől a szövetkezetek köre új szövetkezeti formával bővült, a közérdekű nyugdíjas szövetkezettel. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet létének kettős célja van. Egyrészt hogy a még aktív időskorúak számára lehetőséget nyújtson a munkaerőpiaci részvételhez, ezáltal a tagok gazdasági és szociális helyzetét előmozdítsa. Másrészt hozzájárul ahhoz, hogy a tagok által, a hosszú évek szakmai és élettapasztalatbeli tudása a fiatalabb generációk számára átadásra kerülhessenek.

Illetékmentes a közérdekű nyugdíjas szövetkezet alapítása
Október 13-i hatállyal illetékmentessé vált a közérdekű nyugdíjas szövetkezet bejegyzésére irányuló eljárás. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet bejegyzési eljárására már megfizetett illeték összegét az állami adóhatóság hivatalból visszatéríti.

Általános végrehajtóvá válik a NAV a közigazgatásban

A végrehajtások gyorsabbá és hatékonyabbá tételével, ugyanakkor az adósok érdekeinek védelmével is indokolta az adóhatóság által foganatosítandó eljárások körét tartalmazó előterjesztést expozéjában a nemzetgazdasági tárca államtitkára az Országgyűlésben.

Munkaidő-beosztás, nyilvántartás és munkabér-elszámolás

A Visegrádon rendezett XIV. Magyar Munkajogi Konferencián az előadók a munkaidő beosztásának, a munkabér elszámolásának és a munkaidő nyilvántartásának szabályairól beszéltek.

Cégcsoportok adótervezése, cégstruktúrák és megoldások - 2. rész

A cégcsoportokról szóló cikksorozatunk második részében elkezdjük megvizsgálni a tipikus cégcsoport típusokat, és szót ejtünk, milyen megfontolások mentén alakítják ki az egyes struktúrákat, és mire kell figyelniük a csoporton belüli árazásoknál az ügyvezetőknek.

Tállai:szélesedik az adóügyi információcsere

Kamatjövedelmek adóztatásával kapcsolatos nemzetközi megállapodásokról is szó volt az Országgyűlés szerdán.

Munkaügyi ellenőrzések – érdemes felkészülni

10 cégből 3 figyel munkaügyeire, miközben 10 munkavállalóból hétnél talál hibát a munkaügyi hatóság, amely rendszeresen vizsgálja, hogy a munkáltatók eleget tesznek-e az előírásoknak, munkavállalóikat jogszerűen foglalkoztatják-e. Bár ez a cégek körében is köztudott, 10 cégből csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak - írja az RSM blogja.

Újra kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok

Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésen ígérte meg a karácsony előtt  érkező 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Nem csak azok kapják meg majd a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

Nagyot nőttek a fizikai órabérek

Tizenhét százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest - írja az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében a BDO Magyarország és a Trenkwalder.

 

Sokan jogosultak nyugdíjkiegészítésre

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Túlórapótlék munkaidőkeret alkalmazásánál

Munkaidőkeret alkalmazása esetén könnyebbé válik a hétvégi munkavégzés előírása, szombatra és vasárnapra is osztható be rendes munkaidő, ezáltal a pihenőnapi munkavégzéshez kapcsolódó pótlékfizetés is könnyebben elkerülhető.

Saját vállalkozásban megvalósuló beruházás alapvető szabályai az áfa rendszerében

Amikor gazdasági eseményeket „áfa-szemüvegen” keresztül kezdünk el nézni, akkor vannak olyan kérdések, amelyeket célszerű mindig feltenni, ha nem rutin ügyletekkel találkozunk.

Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája

Jövedéki engedéllyel rendelkezők

NAV_J15
Sorszámtartomány iránti kérelem

17T201C
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyiségű vállalkozások továbbá egyéni cégek részére a Ctv. 36. § (4) bekezdésében lehetővé tett elektronikus benyújtás esetére

17T201T
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyiségű vállalkozások és egyéni cégek részére

17T201
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek – a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével –, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a csoport részére

17T201CSZ
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a bíróság (törvényszék) által nyilvántartott civil szervezetek részére

CSEKK
Kérelem postai készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez

EMEGKERH
Az EMEGKERH űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál hivatali kapun keresztül. A verzióváltással az új regisztrációs számok és a kapcsolódó jogcímkódok betöltésrekerültek azűrlapra.

EMEGKER
Az EMEGKER űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál. A verzióváltással az új regisztrációs számok és a kapcsolódó jogcímkódok betöltésrekerültek azűrlapra.

Arany ékszerekkel próbálkoztak Röszkén
ANemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 897 gramm arany ékszert találtakkétszemélyautóban, Röszkén.

Közlemény az üzemanyagárakról

Vámhatósági határozatok („CDMS” - Customs Decisions Management System)

Nemzeti Adókonzultáció 2017 - Letölthető előadások

Az EK kedvezményes származási szabályrendszere

3 milliós áru a 10 milliós kocsiban
Egy csempészetre átalakított Audiban mintegy 3 millió forint értékű cigarettát találtak a pénzügyőrök Beregsuránynál. A szállítmányhoz interneten kerestek sofőrt.

Későn ébredt a NAV, nem szedheti be az adóbírságot
Az áfa adónemben bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés jegyzőkönyvét 2014. október 17-én kézbesítették a felperesnek. Az elsőfokú adóhatóság a 2015. május 11-én hozott határozatot. A jogerős ítélet valamennyi kereseti előadás tekintetében elutasította a felperes keretét. Egyebek mellett megállapította, hogy az elsőfokú határozat kiadmányozására valóban az Art. 128. § (1) bekezdés szerinti határidőn túl került sor. Ez a határidő azonban nem jogvesztő, az adóhatóság ezen határidőn túl is jogosult a határozat meghozatalára.

Ázsiából érkezhetnek vendégmunkások
Akár 3-5 éven belül reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése, hogy megoldják a magyarországi építőipari cégek munkaerőhiányát – mondta Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtöki Világgazdaságban.

Újfajta vagyonosodási vizsgálattal próbálkozik a NAV
Az újtípusú vagyonosodási vizsgálat elindításában a legnagyobb szerepe a NAV Felszámolási és Végelszámolási Osztályának van, ahol a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést végeznek a felszámolás alatt lévő cégeknél. Főleg olyan társaságok vannak a célkeresztben, akik semmilyen iratanyagot nem szolgáltattak a felszámolónak.

További tehercsökkentést ígért az államtitkár
A makrogazdasági feltételek kedvező alakulására tekintettel – a szociális hozzájárulási adó 22-ről 19,5 százalékra mérséklését kezdeményezik 2018. január 1-jétől, ami a tervezettnél 0,5 százalékponttal nagyobb mértékű csökkentés, foglalja össze a kormányportál Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzését felelős államtitkárnak az Országgyűlésben elmondott expozéját. A teljes csökkentéssel 200 milliárd forintot hagy a kormány a vállalkozásoknál, amiből a további 0,5 százalékpontos mérséklés mintegy 40 milliárd forintot tesz ki.

Fizetési gondokkal, törlesztési nehézségekkel küszködő britek
Milliók küszködnek napi fizetési gondokkal Nagy-Britanniában, és a felnőtt lakosság fele potenciálisan sérülékeny a pénzügyi helyzetében bekövetkező valamilyen kedvezőtlen fordulattól – áll a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága által összeállított átfogó tanulmányban.

Az adóhatóság általános végrehajtó lesz
A végrehajtások gyorsabbá és hatékonyabbá tételével, ugyanakkor az adósok érdekeinek védelmével is indokolta az adóhatóság által foganatosítandó eljárások körét tartalmazó előterjesztést expozéjában a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Ösztöndíjak adómentességéről és a kamatjövedelmek adóztatásáról tárgyalt az Országgyűlés
Az egyes ösztöndíjak adómentességéről szóló előterjesztést tárgyalta az Országgyűlés szerdán. A képviselők ezután áttértek a kamatjövedelmek adóztatásáról szóló nemzetközi megállapodások módosításának megvitatására.

Újabb pályázat kkv-knek
Új pályázati felhívás jelent meg 3,3 milliárd forint keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a mikro-, kis és középvállalkozások (kkv) versenyképességének és hatékonyságának növelésére – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára szerdán az MTI-t.

Kopint-Tárki: javuló gazdasági kilátások
Javította az idei és a 2018-as GDP-növekedési előrejelzését a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet: 2017-ben a júliusban prognosztizált 3,7 százalék helyett 3,9 százalékos, jövőre pedig még gyorsabb, a korábban várt 3,5 százalékkal szemben 4 százalékos növekedést jeleznek előre.

Kábítószerfogás Röszkénél
Huszonkét kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök egy montenegrói férfi autójában elrejtve a röszkei határátkelőhelyen – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

Így lehet akár 280 ezer forint szja-t visszakapni – Példákkal!
A 2017. évi összevont adóalap megfizetett adójából 280 ezer forintot is visszakaphat az, akinek van 1 millió 400 ezer forint megtakarítása, ha ezt az összeget még az év vége előtt meghatározott célra használja fel.

Kedvezőbb pályázati feltételek a gyógy- és fűszernövény-termesztés támogatásánál
A kertészeti ágazat beruházásainak sikeres megvalósítása érdekében módosította a Miniszterelnökség a gyógy- és...

Gyakoribb ellenőrzést és büntetést várnak a hamisítókra a fogyasztók
Tavaly óta enyhén emelkedett a hamisított termékek iránti kereslet a magyar lakosság körében, a legnépszerűbb csoportot továbbra is a ruhatermékek jelentik a hamis termékek vásárlása kapcsán, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy leginkább a férfiak, illetve a Budapesten élők vásároltak a nagyobb arányban hamis terméket az elmúlt évben.

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV
Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – lakossági felmérés az élelmiszerlánc-biztonságról
Hol vásárol élelmiszert, ellenőrzi-e a termék összetételét, lejáratát, árát, országeredetét? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel kérdőívén a Nébih, a felnőtt lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos véleményét tudakolva.

Új fogalmak és új tarifák a környezetvédelmi termékdíjban
A környezetvédelmi termékdíjköteles termékek definícióját, illetve néhány esetben a díjtételeket is módosítja az Országgyűlés által október 17-én megszavazott törvényjavaslat.

Mi lesz a britekkel? Ezt gondolja a Brexitről az OECD
Jót tenne a brit gazdaságnak, ha az Egyesült Királyság mégsem lépne ki az Európai Unióból – olvasható a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ma Londonban ismertetett éves országjelentésében. A brit kormány visszautasította a felvetést.

Letartóztatták a több százmilliós kárt okozó fakereskedőket
Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.

Új versenyjogi, perrendtartási, csődeljárási szabályok jönnek
A határokon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások hatékonyabbá tételéről, versenyjogi törvénymódosításokról, az új polgári perrendtartási szabályokról, illetve a bírósági eljárások költségkedvezményéről is szavazott ma a parlament.

Alkotmánysértő a Nemzeti Földalap szabályozása, de nem kell új törvény
Mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a Nemzeti Földalap vagyonát érintő hiányos szabályozás miatt az Alkotmánybíróság (Ab) mai nyilvános ülésén kihirdetett határozatában.