Az Egzatik Kft. irodájának ügyféltere.
Termékeink: Könyvelői Praktikum, Számviteli Szabályzatok, WebKönyvelő rendszer.
1993. óta végzünk könyvelési és adótanácsadási szolgáltatásokat.

Hírfolyam - 2017. december 15., péntek

2002. évi XLIII. törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

2012. évi I. törvény: A Munka Törvénykönyvéről
A 2012. évi I. törvény: A Munka Törvénykönyvének teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

Szállodai szolgáltatások számlázása
A szálloda a vendégek részére recepciós szoftverrel számlát bocsát ki, amely tartalmazza a szállodai vendégek összes igénybe vett szolgáltatását. Online pénztárgépet nem használunk a recepción, a számlákat havonta jelentjük PTGSZLAH nyomtatványon Az étteremben szálloda vendégeken kívüli ala carte vendégek is fogyasztanak, ezért itt online pénztárgép működik. Ha a 2708 válaszban említettek szerint a szállodai vendégek szobaszámlára történő fogyasztását is beütjük az online pénztárgépbe (félpanzió, ala carte, ital), akkor ezt az online pénztárgép is és a szállodai szoftver is lejelenti , ezért ez duplán fog megjelenni az adóhivatalnál. Ha nem ütjük be, adóbírságot kockáztatunk..... Az étel ÁFA kulcsa 2018-tól az 5 %, ez kerül beütésre félpanziónál az éttermi online pénztárgépébe. Ha követjük a 2721 válaszba leírtakat, akkor ugyanezt a fogyasztást már a szállodai szolgáltatás 18 %-os ÁFA kulcsával kellene továbbszámláznunk, Ekkor már ÁFA, és turisztikai hozzájárulás probléma is felmerül,a duplikáció mellett, hiszen egyszer 5 % egyszer 18 %-kal van számlázva. Ugyanez a helyzet az ital fogyasztással is, az az étteremben 27%-os, a számlázásnál 18%-os lesz.

2013. évi V. törvény: A Polgári Törvénykönyvről
Az új Polgári Törvénykönyv teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokkal.

2003. évi CX. törvény: a regisztrációs adóról
A 2003. évi CX. törvény: a regisztrációs adóról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

KIVA-ra történő átlépés és a beszámoló készítési kötelezettség
Társasági adó hatálya alól KIVA-ra év közben átlépő Kft a KIVA-t megelőző időszakról készítendő beszámoló készítéssel kapcsolatosan kérdeznék: A 2331. kérdésben adott válaszban az szerepel, hogy az áttérés esetén beszámoló készítési kötelezettsége nincs, a NAV 92. A kisvállalati adó szabályozása 2017. január 1-től információs füzetének 10. oldalán viszont ez áll:" A kisvállalati adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik. Az üzleti év kezdetét megelőző nappal mint mérlegfordulónappal üzleti év zárul, mely üzleti évről az adóalanynak a Szvt. általános szabályai szerint beszámolót kell készítenie, és az elkészített beszámolóz letétbe kell helyeznie, közzé kell tennie." A KIVA-t bérjárulékként vagy egyéb ráfordításként kell-e elszámolni?

1993. évi LXXVIII. törvény: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról
Az 1993. évi LXXVIII. törvény: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

2014. évi XXII. törvény: a reklámadóról
A 2014. évi XXII. törvény: a reklámadóról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

Kamatadó, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem
A pénzügyi tevékenységre jogosult szervezettől származó jövedelem adózását (kamatjövedelem), a nyeremény adózását és a ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem adóztatását mutatja be az anyag.

2017. évi LIII. törvény: a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról
A 2017. évi LIII. törvény: a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve a változásokkal.

2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról
Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

Munkabér előleg
Az anyag a munkabér előleg nyújtásának szabályait és elszámolását tartalmazza.

Egyszerűsített foglalkoztatás
A normál munkaviszonytól egyszerűbb foglalkoztatási forma. Alkalmi és időszaki foglalkoztatásra használható, kevés adminisztrációval járó foglalkoztatási forma. A Munka törvénykönyvének csak bizonyos, meghatározott pontjai vonatkoznak e foglalkoztatási formára.

Közeli hozzátartozó részére nyújtott szolgáltatás elszámolása cafetériában
A céggel szerződött szolgáltató által nyújtott, a dolgozó közeli hozzátartozója részére biztosított szakorvosi illetve prevenciós ellátást, a dolgozó saját cafetéria keretének terhére kedvezményesen elszámolhatja-e, vagy ezt a dolgozónak a bérként leadózott jövedelméből kell megtérítenie?

A családi gazdaság megszűntetése
Jelenleg családi gazdálkodóként, egyéni vállalkozó státuszban dolgozom. A családi gazdaságban két gyermekem inaktív tag. Én egy mezőgazdasági Kft főállású ügyvezetője vagyok, a családi gazdaságot szeretném megszüntetni 12.31-én úgy ahogy az azt követő évben már csak mellékállású egyéni vállalkozó legyek. Mi a családi gazdaság megszüntetésének módja, ha a gyermekeim nem tartanak igényt a közben vásárolt eszközökre. A gazdaság indulásakor ők még nem is voltak tagok. Milyen iratokat kell kiállítani, és hová kell küldeni őket, van-e ilyenkor valamiféle vizsgálat a megszűnő gazdasággal kapcsolatban, ami igazából ugyanúgy folytatódik, csak a családi gazdaság kedvezményei és kötelezettségei maradnak el.

Adópolitika a II. világháború időszakában – 2. rész

Németország 1941. június 22-én lépett hadba a Szovjetunióval. Június 26-án volt a máig tisztázatlan kassai bombázás, másnap Bárdossy László miniszterelnök bejelentette Magyarország és a Szovjetunió közötti hadiállapotot. A német szövetség, illetve Magyarország hadba lépése a közteherviselésben is lényeges változásokat követelt meg, így például a beszolgáltatási rendszer kiépítését, illetve a jegyrendszer bevezetését.

Tállai: több adóbevétel folyt be a tavalyinál

A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

Zara: értelmetlen a feltöltési kötelezettség

Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

Minimálbér, bérminimum: segédtáblák a NAV-tól

A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

Fellélegezhetnek a gyrososok

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

Odacsapott az EP az agresszív adótervezésnek

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.

Holdingok és az áfa (x)

A holdingok és az áfa szerteágazó kapcsolatát tárja fel részleteiben az Áfa-kalauz. A szaklap 2017/11-es számát itt rendelheti meg.

Webshop-ok és a GDPR – Teendők és buktatók

Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 2018. május 25-én kezdődő kötelező alkalmazása jó lehetőség arra, hogy az adatkezelők felmérjék a webshop-ok kapcsán jelentkező adatvédelmi jogi szempontokat, és ha szükséges, felülvizsgálják az eddigiekben követett gyakorlatukat. Ugyanakkor látni kell, hogy a terület több olyan nehézséget és potenciális buktatót tartogat, amelyek első ránézésre nem magától értetődők.

Az új ART. és AIR. alapelveinek bemutatása - 2. rész

Az új adózás rendjéről szóló törvény (ART.) és adóigazgatási rendtartásról szóló törvény (AIR.) alapelveit vizsgáljuk meg, és hasonlítjuk össze a korábbi ART. alapelveivel. Cikksorozatunk második részében az AIR. alapelveit tekintjük át.

Korábban jönnek a januári családtámogatások

Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jövedéki engedéllyel rendelkezők

Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája

A szociális hozzájárulási adó mértéke

1778
Bevallás játékadóról

Tájékoztatás az szja 1+1%-os kedvezményezettek részére felajánlott összegre vonatkozó összeghatár számításáról

Minimálbér, garantált bérminimum

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás szabályainak változásai 2018. január 1-jétől

Fizetendő járulékok

Jövedéki adó fajtakódok

Tájékoztató az adók módjára behajtandó köztartozásokra vonatkozó, elektronikus úton benyújtandó behajtási megkeresésekkel kapcsolatosan a megkereső szervezetek részére

1701
Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben

17T201T
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyiségű vállalkozások és egyéni cégek részére

17T201CSZ
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a bíróság (törvényszék) által nyilvántartott civil szervezetek részére

17T201C
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyiségű vállalkozások továbbá egyéni cégek részére a Ctv. 36. § (4) bekezdésében lehetővé tett elektronikus benyújtás esetére

17T201
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek – a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével –, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a csoport részére

NAV_J10
Zárjegy igénylő lap

NAV_J38
Kérelem a felajánlott jövedéki biztosíték elfogadására/az elfogadott vagy eltérőösszegben megállapított jövedéki biztosíték módosítására

Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára

1771
Bevallás a tevékenységét 2017. évben megszüntető, átalakulással megszűnő, akisadózóvállalkozások tételes adóját vagy a kisvállalati adót 2017. évben vagy 2018. évtőlválasztó, valamint az egyszerűsített vállalkozói adót 2018. évtől választó adózókrészére Kérjük szíveskedjenek a legfrissebb verziót használni!

1729EUD
Bevallás a 2017. évben kezdődő üzleti évi társasági adóról, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról, a hitelintézetek különadójáról illetve a szakképzési hozzájárulásról és a növekedési adóhitelről az előtársaságok, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó, valamint a forintról devizára, devizáról forintra, devizáról más devizára áttérő adózók részére

Egyszerűsített adóraktár engedélyesek és kisüzemi bortermelők, figyelem!
Az idén már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani a boros elszámolást az egyszerűsített adóraktár engedélyeseknek és a kisüzemi bortermelőknek. Legközelebb 2018. augusztus 15-ig kell a hegybíró felé eleget tenni ennek az elszámolási kötelezettségnek.

NAV_J34
NAV_J34 Kérelem a jövedéki biztosíték készfizető kezesként történő teljesítésének engedélyezéséhez

EGYKE
Egységes Képviseleti Adatlap - Bejelentés az állami adó- és vámhatósági ügyekképviselő útján történő intézéséhez. Az adatlap módosítását az Elektronikus megkeresés köztartozás behajtására megnevezésű- EMEGKER űrlap külön sorban történő feltüntetése tette szükségessé. Kérjük, hogy nyomtatáskor mindig szíveskedjenek ellenőrizni, hogy valamennyi,bejegyzést tartalmazó pótlapot kinyomtatták. Kérjük, hogy az adatlap új verzióját szíveskedjenek használni.

Kisvállalati adóra (kiva) vonatkozó tájékoztató és kalkuláció

EMEGKERH
Az EMEGKERH űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál hivatali kapun keresztül. A verzióváltással az új regisztrációs számok és a kapcsolódó jogcímkódok betöltésrekerültek azűrlapra.

EMEGKER
Az EMEGKER űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál. A verzióváltással az új regisztrációs számok és a kapcsolódó jogcímkódok betöltésrekerültek azűrlapra.

A sorompót áttörve menekült egy férfi a záhonyi határról
A sorompót áttörve próbált elmenekülni a vámvizsgálat elől egy férfi Záhonynál. A pénzügyőrök később az egyterű járműben több mint 8 millió forint értékű cigarettát találtak.

Ezekben az esetekben kérhető a munkaviszony helyreállítása
Az Országgyűlés döntött a munka törvénykönyve újabb módosításáról, melynek egyik eleme, hogy jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén szélesebb körben lesz kérhető a munkaviszony helyreállítása. Tekintettel arra, hogy ennek számos komoly következménye van (elmaradt bérek kifizetése akár évekre visszamenőleg), érdemes áttekinteni az erre vonatkozó szabályokat.

Plusz 1,1 milliárd forint a Dagály fürdő felújítására
A kormány 1,1 milliárd forintot csoportosít át a Dagály fürdő felújításának műszaki tartalombővítésére, amelynek segítségével költséghatékonyabban és jobb szolgáltatási színvonalon tud majd a létesítmény üzemelni – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Szép summát fordíthat Bács-Kiskun megye a hátrányok ledolgozására
Nyolc Bács-Kiskun megyei konzorcium 3,84 milliárd forint európai uniós támogatásban részesül a társadalmi hátrányok mérséklésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében. Négy település pedig egymilliárd forintot fordíthat egyebek mellett a leromlott városrészek felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően – tájékoztatta a megyei közgyűlés elnöke az MTI-t.

Transzferárazás – lehetetlent kérnek tőlünk
Az Európai Unióban található kapcsolt vállalkozások transzfer árképzési dokumentációjára (EU TPD) vonatkozó magatartási kódexről szóló állásfoglalás (2006/C 176/01) a „masterfile concept” alkalmazását és szabályait foglalja össze. Magyarország elfogadta a magatartási kódex tartalmát, és igyekezett annak megfelelő szabályokat alkotni, de – mint eddig oly sokszor – most is túllőtt a célon…

Kötelező üvegvisszaváltás lesz a nagyobb boltokban
A legalább 300 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó köteles visszavenni a fogyasztói üveg hulladékot – tartalmazza egy kormányrendelet tervezete.

Munkaerő-kölcsönzés vagy kapcsolt munkakör?
A munkaerő-kölcsönzés a törvény definíciója szerint olyan tevékenység, amely a munkaerő munkavégzésének ideiglenes átengedésével jár. A munkaviszony azonban a kölcsönbeadó munkáltató és a munkavállaló között áll fenn – mutatott rá a Kúria egy döntésében.

21 hordó mézet semmisít meg a Nébih
Előzetes adatgyűjtést követően egy méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések során a szakemberek 21 hordó (mintegy 3600 kilogramm) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak. A Nébih elrendelte a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését.

Az adófeltöltés eltörlését javasolják az adótanácsadók
Hamarosan itt van december 20-a, amikor azoknak a vállalkozásoknak, akiknek előző évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, teljesíteniük kell a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettségüket. Ez a tevékenység azonban nem több, mint felesleges adminisztráció, az állam bevétele ettől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár az adózók és a költségvetés számára is. Ezért is kérjük évek óta ennek megszüntetését az adminisztrációcsökkentésére vonatkozó javaslatainkban. – emelte ki Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Korábban fizetik a januári családi pótlékot, a gyest és a gyedet
Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyed) – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár.

Tájékoztatót közölt a NAV az 1 százalékos felajánlások kedvezményezetti köréről
A NAV internetes honlapján 2017. szeptember 15-étől elérhető az a kimutatás, amely a 2017. rendelkező évben érvényes felajánlással érintett kedvezményezettek adatait tartalmazza.

Szabad az út az amerikai adórendszer átalakítására
Elvi megállapodásra jutottak az amerikai képviselőház és szenátus republikánus párti többségének vezetői az adórendszer átalakításáról szóló reformtervről – közölték republikánus források szerdán.

A pulykapénz osztásakor ezekre kell figyelnie a munkáltatónak
A közeledő karácsony kiváló alkalom arra, hogy a munkáltató megköszönve a munkavállalók munkáját, lojalitását, jutalmat osszon szét. A pulykapénz juttatásának szabályai számos kérdést felvetnek: ha éveken át adott a munkáltató, akkor erre idén is köteles? Lehet különbséget tenni a dolgozók között?

Pénzmosás, adókikerülés, adókijátszás elleni ajánlásokat fogadott el az Európai Parlament
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.

Drágul a gázolaj
Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a benzin ára nem változik – értesült az MTI piaci forrásokból szerdán.

Csaknem 200 milliós bírság jogosulatlan széfszolgáltatás miatt
Az MNB engedély nélküli széfszolgáltatási tevékenység miatt közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben, és megtiltotta, hogy a jövőben engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzenek.

Nőtt az ipari termelés
2017 októberében az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. 2017 első tíz hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, jelentette a KSH.

Ezért is érdemes megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni
Korábbi cikkünkben példákkal illusztrálva támasztottuk alá, hogy a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése drágább megoldás, mint a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása. Most összegyűjtöttük, milyen más előnyt kovácsolhat még a munkáltató a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásából.

Főként a SZÉP-kártyásoknak köszönhetően nőtt a szálláshelyek vendégforgalma
2017. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 11 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

Szigorodnak a lakások épületenergetikai szabályai
A december 31. után benyújtott minden új építési engedély vagy bejelentés, illetve jelentős felújítás esetén már a költség optimalizált energetikai követelményszint lép érvénybe – ismerteti a Népszava a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft.-re hivatkozva.

Az ekáer feketegazdaságot letörő szerepével kontrázta a kötelezettségszegési eljárást Tállai
Jelentős eredményeket hozott az agrár-élelmiszeriparban az áfacsalások visszaszorításában az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) – írja szerdai számában a Magyar Idők, amelynek az adóhivatal elnöke elmondta: a kormány a napokban választ küldött az Európai Bizottságnak az ekáer miatt megindított kötelezettségszegési eljárásban.