Az Egzatik Kft. irodájának ügyféltere.
Termékeink: Könyvelői Praktikum, Számviteli Szabályzatok, WebKönyvelő rendszer.
1993. óta végzünk könyvelési és adótanácsadási szolgáltatásokat.

Hírfolyam - 2017. augusztus 19., szombat

Járulékfizetés Kft tagi jogviszonyban
KATA adózó főállású egyéni vállalkozó Kft tagi jogviszonyában a szakmai minimálbér után köteles-e megfizetni a járulékokat ?

NAV adózási számlaszámok és adónemek érvényes jegyzéke
Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a NAV adóztatási tevékenységével összefüggésben az alábbi jegyzékben szereplő költségvetési számlaszámok szolgálnak. A jegyzék a számlaszámokhoz rendelt adónemkódokat is tartalmazza.

NAV adóztatási IBAN számlaszámok és adónemek érvényes jegyzéke
Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására a nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok (IBAN számlaszámok) érvényes jegyzéke.

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2017 (Információs füzet)
A tájékoztató a diákok munkavállalásával összefüggő legfontosabb adózási szabályokat mutatja be. Bizonyos munkavégzési formák esetén a diák munkavállalónak nem kell járulékot fizetnie, azonban ez nem érinti az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, hiszen az a tanulói, illetőleg hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig (ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is) fennáll.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapvető szabályai (információs füzet)
Ki választhatja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást? Melyek az ekho választásának feltételei? Az ekho alapja, mértéke, az ekhoval megfizetett közterhek. Nyilatkozat az ekho választásáról. Az ekho jogosulatlan választásának következményei. A magánszemélyt terhelő ekho mértékének helyesbítése. Az ekhoval összefüggő kifizetői feladatok.

Új lakásba beépített eszközök áfa kulcsa
Fővállalkozóként épített családi ház, aminek hasznos alapterülete 300 négyzetméter alatt van 5% áfa kulccsal számlázható. A ház építésére vonatkozó szerződés szerint kulcsra kész átadásban állapodtak meg. Ez tartalmazza pl. a beépített konyhát, a megállapodás szerinti gépekkel, pl: beépített mosogatógép, néhány beépített szekrényt, üvegfalba épített TV-t. Ezek az eszközök szerepelnek az építési szerződésben. Számlázható a lakással együtt 5 % áfa kulccsal?

Augusztus 20: egy napra esik a munkaszüneti nap és a szabadnap
Mivel idén augusztus 20-a vasárnapra esik, felmerül a kérdés, hogy munkajogi szempontból a vasárnapra vagy a munkaszüneti napra vonatkozó szabályok érvényesek, mert annak nagy jelentősége van a foglalkoztatás tilalma, illetve a kivételes foglalkoztatás díjazása szempontjából. Amennyiben a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá húsvét- és a pünkösdvasárnapkor a munkaidő-beosztásra és a végzett munka díjazására nem a vasárnapra, hanem a munkaszüneti napra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Adóeljárási törvénytervezet: részben szigorodás, részben enyhítés várható a fellebbezések tekintetében
Jóval szigorúbban venné az adózó fellebbezési lehetőségeit új bizonyítékok behozatala esetén az adóhatóság a jövőben, ugyanakkor a fellebbezési jogról való lemondás esetén a bírság felét elengedné. Ha az adózó lemond a hatóság által utólagos adó-megállapításról hozott elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogáról, és határidőre befizeti az előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott bírság ötven százalékának megfizetése alól.

2019-től az adóhatóság feladata lesz a törvényszéki végrehajtás is
Az adóhatóság 2019. január 1-től veszi át a törvényszéki végrehajtás feladatait. A nemzetgazdasági miniszternek a belügyminiszter bevonásával gondoskodnia kell az állami adó és vámhatóság feladat- és hatáskörébe kerülő végrehajtási ügyek ellátásához szükséges informatikai fejlesztésekről és beruházásokról, az ehhez szükséges közbeszerzések fedezetéről.

Huszonkét euró felett adó-és vámkötelezettség van a Net-en rendelt, nem EU-ból származó áruk után
Az interneten rendelt és megvásárolt, nem Európai Unióból érkező áruk 22 euró értékig adó-és vámmentesek, tehát a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie. Az áruk 22-150 euró között vámmentesek, de általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezik az áfa törvény szerint, 150 euró felett pedig vámot és általános forgalmi adót is kell fizetni.

Jövedéki termék értékesítése, beszerzése során alkalmazott fizetési mód
A NAV felhívást tett közzé a jövedéki termékek készpénzfizetéssel történő beszerzés, értékesítés tilalmáról. Ezzel foglalkozik hírlevelünk.

Felszólítás saját tőke rendezésére
Kettős könyvelést vezető Kft 2016 évre beadott mérlegbeszámolójából kiderül, hogy a saját tőke 90 eFt-al kevesebb mint a jegyzett tőke 3000 eFt, ezért felszólítást kapott a cégbíróságtól, törvényességi felügyeleti eljárást indít ha az adott határidőig, (2017 szeptember) nem teljesíti kötelezettségét a saját tőke rendezésére. A gyakorlati életből szerzett ismereteimből eddig még ilyen felszólítással nem találkoztam. Még akkor sem amikor a saját tőke hosszú éveken át jelentősen kevesebb volt a jegyzett tőkénél. Számíthatunk rá hogy ezek után a jegyzett tőke kötelező rendezése után a cégbíróság a törvény értelmében a saját tőke rendezésére szólítja fel a cégeket ? Lehetséges hogy ez egy egyedi eset ?

Itt a veszélyes tanszerek listája

Az ellenőrzött színes ceruzák, zsírkréták, temperák, vízfestékek és a tolltartók döntő többsége biztonságos - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az adó- és vámszankciókat el kell kerülni

Azt a kifejezést hallva, hogy szankció, egy felelős gazdálkodó felkapja a fejét. Nem azért, mert a kifejezésről pozitív élményre vagy képre asszociál, hanem éppen ellenkezőleg: egy olyan fizetési kötelezettség vagy hatósági intézkedés jut eszünkbe, amitől tartunk, amit szeretnénk elkerülni - írja az RSM blogja.

101 kkv kapott 4,5 milliárd forint támogatást

Versenyképességének javítására és kutatásfejlesztésre 101 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 4,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A támogatással összesen közel 8 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg - tájékoztatott pénteken Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Sajátos földadót vetne ki Románia

A bukaresti pénzügyminisztérium közleménye szerint a román kormány fontolóra veszi, hogy a földjüket elhanyagoló gazdákat büntetőadókkal sújtja, a jól karbantartott földekre viszont adókedvezményt biztosít – írja az agroinform.hu a topagrar.com-ra hivatkozva.

Adóigazgatási minisztériumot gründolhatnak

A Figyelő értesülése szerint új adócsomagra és új minisztériumra is számíthatunk.

A robottól a közteherviselésig – egy kis adóetimológia (4. rész)

A magyar nyelv számos olyan szót, kifejezést tartalmaz, amelyeknek adózási eredetük van. Használjuk ezeket a mindennapokban, egyeseket már kevésbé, de értjük a jelentésüket, másokat viszont már a feledés kútjába söpört az idő, illetve gyakran a használt fogalom tartalma igen távol került az eredeti jelentésétől. Ilyen szavakból, kifejezésekből gyűjtöttünk össze néhányat. Sorozatunk befejező része következik.

Közeleg a cégkapus regisztráció határideje

2017. augusztus 30-ig minden gazdálkodó szervezet számára kötelező a Cégkapun történő regisztráció- írja a DLA Piper jogi blogja, az Advocatus.

Jövő nyáron érkezik a NAV csodafegyvere

Egy éve van a cégeknek számlázó programjaik online bekötésére - hívta fel a figyelmet közleményében a Grant Thornton.

Lakáskiadás: negyedévente fizetendő az adóelőleg

A lakáskiadás után adózni kell - erre hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán a NAV.

Brexit: beutazni szabadon, dolgozni engedéllyel

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) után is szabadon utazhatnának be a szigetországba az EU-s állampolgárok, de  engedélyek rendszere korlátozná viszont azoknak a számát, akik munkavállalás céljából érkeznek - áll a brit belügyminisztérium készülőben lévő javaslatában.

NAV_J31
Kérelem a Jöt. szerinti tevékenységek engedélyezésére

Jövedéki adó fajtakódok

ADATLAP 2017
A munkáltatótól (társas vállalkozástól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleglevonásáról a munkaviszony (tagsági jogviszony) megszűnésekor

SPORTBEJ
Bejelentés a látvány-csapatsport, valamint az olimpiai pályázattámogatásáról

Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája

Jövedéki engedéllyel rendelkezők

EGYKE
Egységes Képviseleti Adatlap - Bejelentés az állami adó- és vámhatósági ügyekképviselő útján történő intézéséhez. Az adatlap módosítását az Elektronikus megkeresés köztartozás behajtására megnevezésű- EMEGKER űrlap külön sorban történő feltüntetése tette szükségessé. Kérjük, hogy nyomtatáskor mindig szíveskedjenek ellenőrizni, hogy valamennyi,bejegyzést tartalmazó pótlapot kinyomtatták. Kérjük, hogy az adatlap új verzióját szíveskedjenek használni.

EMEGKER
Az EMEGKER űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál.

EMEGKERH
Az EMEGKERH űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál hivatali kapun keresztül.

NAV_J28
NAV_ J28 Adóraktár adatszolgáltatása a termékkészlet változásokról

Bejelentés tagi részesedés ingyenes megszerzéséről

NAV_J29
NAV_29 Bejelentés jövedéki tevékenységről Papíron csak külföldi személy nyújthatja be.

BEU
Bevallás a bírósági eljárási illeték utólagos elszámolására jogosult gazdálkodó szervezetek részére az Itv. 74. § (5)-(8) bekezdései alapján

Ideges utas bukott meg Röszkén
ANemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több mint 30 kilogrammmarihuánagyanús anyagot találtak egy személyautóban.

BEV_J02
Bevallás az ásványolaj, az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkohol termék után fizetendő, illetve visszaigényelhető jövedéki adó összegéről, valamint az önellenőrzéssel történő helyesbítésről

Hamis gyermekjátékok lapultak a vasúti konténerben
Mintegy 40ezer darab hamis gyermekjátékot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)pénzügyőrei Kelebián egy konténer-szerelvényben. Az ügyben iparjogvédelmi jogokmegsértése miatt indult büntetőeljárás. 

ESZIG
Az APEH által kijelölt sorszámmal ellátott számla, egyszerűsített számla, nyugtanyomtatványok értékesítéséről szóló adatszolgáltatás Az okmányirodai azonosító kiváltására kötelezett, illetve az ilyen azonosítótönként kiváltó adózók kizárólag elektronikusan nyújhatják be adatszolgáltatásukat,egyéb esetben ezen kötelezettség papíralapon is teljesíthető.

NAV_J42
NAV_J42 Egyéb jövedéki szakterületi bejelentések, kérelmek

1729EUD
Bevallás a 2017. évben kezdődő üzleti évi társasági adóról, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról, a hitelintézetek különadójáról illetve a szakképzési hozzájárulásról és a növekedési adóhitelről az előtársaságok, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó, valamint a forintról devizára, devizáról forintra, devizáról más devizára áttérő adózók részére

1771
Bevallás a tevékenységét 2017. évben megszüntető, átalakulással megszűnő, akisadózóvállalkozások tételes adóját vagy a kisvállalati adót 2017. évben vagy 2018. évtőlválasztó, valamint az egyszerűsített vállalkozói adót 2018. évtől választó adózókrészére Kérjük szíveskedjenek a legfrissebb verziót használni!

Pénz áll a házhoz a turizmusban
A kormány stratégiai célja a turizmus jövedelemtermelő képességének erősítése, azaz a külföldi turisták tartózkodási idejének meghosszabbítása és költésük növelése, ennek érdekében egyetért a 2030-ig tartó, 300 milliárd forintos Kisfaludy szállásfejlesztési konstrukcióval – derül ki a kormány Magyar Közlönyben pénteken közzétett határozatából.

Továbbra is van esély Tesco-sztrájkra
Nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat, az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és „sebtiben kommunikált” szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak – írja a Magyar Idők pénteki online kiadásában.

Hamarabb visszakapják az áfát, kisebb bírságot fizetnek
A második negyedéves rangsoroláskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Bővítette kapacitását a debreceni ipari park
Több mint 600 millió forintból bővítette termelési kapacitását a Daniella Ipari Park Kft. 166,54 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében – közölte a debreceni székhelyű cég az MTI-vel.

Erre figyeljen gyesen, ha nem a munkáltatójánál dolgozna
Gyesen levő anyuka, aki egy munkáltatónál passzív állományban van, tehát onnan ment el szülni, vállalhat-e más munkáltatónál munkát a gyes ideje alatt? Ez esetben van-e bármilyen kötelezettsége az anyukának a régi munkáltatója felé? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Rosszul fizetik, stresszes a munkája? Ártalmasabb lehet, mint gondolná
Ha az embernek rosszul fizetett vagy stresszes munkája van, az többet árthat az egészségének, mintha munkanélküli lenne – ezt állapította meg a Manchesteri Egyetem kutatói által publikált tanulmány.

Festékek és színes ceruzák akadtak fenn a szűrőn
A családok jellemzően augusztus második felében szerzik be azokat a tanszereket, amelyeket a diákok az egész tanévben használnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményéből megállapítható, hogy az ellenőrzött színes ceruzák, zsírkréták, temperák, vízfestékek és a tolltartók döntő többsége biztonságos – olvasható a tárca honlapján.

Bért emel a Tesco, a mérték elfogadásáról a jövő héten döntenek a dolgozók
A Tesco-Global Áruházak Zrt. szeptemberben folytatja az idei bérfejlesztést, és erről tájékoztatta az érintett szakszervezeteket – jelentette be a cég pénteken.

Plusz vonatokat állít forgalomba a MÁV
Plusz vonatokat is forgalomba állít a MÁV az augusztus 20-ai tűzijáték után, és az utasforgalmi igényekhez igazodva az InterCity vonatokat több kocsival közlekedteti – közölte a Mávinform pénteken az MTI-vel.

Ingatlant ad ki, ingatlant bérel? Így csökkentheti az adóját
A tanévkezdés előtt az albérleti díjak ára az égig emelkedik. Sokan ekkorra halasztják a befektetési céllal év közben vásárolt ingatlanuk kiadását. Sok esetben a szülők finanszírozzák gyermekük albérleti költségeit. Ha a diáknak vagy a szüleinek más településen van ingatlanjuk, amit bérbe adnak, akkor egyáltalán nem mindegy, ki szerződik a bérbeadóval.

NAV IBAN számlaszámok: új jegyzéket közölt az adóhivatal
Új jegyzéket tett közzé a honlapján az adóhivatal ma a nemzetközi pénzforgalomban már tegnaptól (2017. augusztus 17-étől) érvényes IBAN számlaszámokról.

Milliárdokat kaptak a kkv-k
Versenyképességének javítására és kutatásfejlesztésre 101 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el összesen 4,5 milliárd forint támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A támogatással összesen közel 8 milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg – tájékoztatta pénteken az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

Már ma elkezdődtek az útlezárások
Már ma lezárásokra kell számítani az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó rendezvények miatt Budapest több forgalmas útvonalán, például a Lánchídon és egyes rakparti szakaszokon.

A diákok foglalkoztatásának adózási szabályairól tájékoztat a NAV
Információs füzetben foglalta össze a diákok foglalkoztatásának legfontosabb adózási és járulékszabályait a NAV.

Webshop működtetésénél ezekre az áfa-előírásokra kell ügyelni
Manapság a termékkereskedelem jelentős része interneten zajlik, ezért elengedhetetlen az általános forgalmi adó webshop-pal, illetve dropshipping-gel kapcsolatos előírásainak ismerete.

Jó hírt kaphatnak a gazdák
Elkezdődik a gazdák értesítése a Vidékfejlesztési program pályázati döntéseiről, jövő márciusig a több százmilliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási pályázat odaítéléséről kapják meg a tájékoztatást az érintettek – idézi a kormányportál a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára által a 26. debreceni Farmer Expó csütörtöki megnyitóján mondottakat.

Karbantartási díjat vezetnek be az internetes tartománynevekre Romániában
Jövő márciustól évi hat euró plusz áfa „karbantartási díjat” is kell majd fizetni minden .ro végződésű internetes tartománynévre – közölte az Agerpres hírügynökség csütörtökön a román nemzeti domainneveket kezelő bukaresti informatikai kutatóintézet (ICI) igazgatótanácsának döntését ismertetve.

Több német dolgozott, de rövidebb ideig
Rekordszámú keresőt tartottak nyilván a második negyedévben Németországban, a több német azonban kevesebbet dolgozik.

Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona
A második negyedévben nőtt a háztartások pénzügyi vagyona 874 milliárd forinttal 45 963,5 milliárd forintra, kötelezettségeik pedig 25 milliárd forinttal 8 577 milliárd forintra emelkedtek, így nettó pénzügyi vagyonuk 849 milliárd forinttal 37 387 milliárd forintra nőtt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb adataiból.

Uniós állampolgárok beutazása az Egyesült Királyságba: készül a javaslat
Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) után is szabadon utazhatnának be a szigetországba az EU-s állampolgárok a brit belügyminisztérium készülőben lévő javaslata szerint.