Hírfolyam - 2022. augusztus 16., kedd

Bértámogatás álláskeresőket alkalmazó cégeknek
A program bértámogatást biztosít azoknak a cégeknek, akik vidéken regisztrált álláskeresőket foglalkoztatnak. A munkaadó napi 8 órás munkaidő esetén egy újonnan felvett álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat, legfeljebb hat hónapon át. A támogatás mértéke a célcsoportok egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele.

BUPA-kalkulátor, a kata-váltó asszisztens
Az MKB Bank csoport új digitális pénzügyi asszisztense, kalkulátora iránymutatást nyújthat a felhasználóknak, hogy mely adózási forma lenne a legmegfelelőbb vállalkozásuk számára, és a kalkuláció alapján tudnak könyvelőjükkel, adótanácsadójukkal egyeztetni.

Megkönnyítették a társasházak döntéshozatalát napelemek, napkollektorok telepítéséről
A veszélyhelyzet idejére megkönnyítik a társasházak és közös tulajdonú épületrészek tulajdonosainak döntéshozatalát napkollektorok és napelemes rendszerek telepítéséhez. Az eddigi 100 százalék helyett elegendő 75 százalékos tulajdonosi szavazattöbbség.

Mi lesz veled KATA?
A Számpatikus Fülöp Olga videóját itt nézheti meg: https://www.youtube.com/watch?v=5BYuUu3ScCI&t=84s

EKHO alkalmazhatósága
A 08.31-ig KATA szerint adózó művészeti betéti társaság személyesen közreműködő beltagja a tagi jövedelme vonatkozásában alkalmazhatja-e az EKHO-s adózást, illetve kizáró ok-e az, hogy nem csak a művészeti tevékenységet végzi, hanem egyúttal a céget is vezeti?

Átalányadózó egyéni vállalkozó alkalmazhatja-e az EKHO adózás szabályait?
Átalányadózó egyéni vállalkozó alkalmazhatja-e az EKHO adózás szabályait a költségátalánnyal csökkentett jövedelmének adóelszámolásában, ha egyébként tevékenységei alapján az érintett körbe tartozik?

A jegybanki alapkamat alakulása
A Magyar Nemzeti Bank hivatalos honlapján közzétett jegybanki alapkamat mértéke.

Az Ekho tv. az Szja tv. és a Szvt. rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról
A Kormány a 297/2022. (VIII. 9.) számú rendeletével az Ekho tv. az Szja tv. és a Szvt. rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról a következő módosításokat írta elő 2022.09.01-től. Ezzel foglalkozik hírlevelünk.

Jövedéki adó visszaigénylésének szabályai (Információs füzet)
Ez az információs füzet a jövedéki adó-visszaigénylésének szabályait, valamint az egyes visszaigénylési esetek sajátosságait mutatja be.

A KATA alól kieső, és a TAO alá majd bejelentkező BT-k esetében szükséges-e könyvvizsgálat?
A KATA alól kieső, és a TAO alá majd bejelentkező BT-k esetében könyvvizsgálat szükséges, mert nyitó mérleget kell készíteni. Kérem, erősítsék meg, vagy cáfolják meg, hogy tényleg kell-e a könyvvizsgálat. Nem magam, mint könyvelő, hanem az ügyfeleim miatt kérdezem.

KATA-s folyamatos teljesítésnél számla kiállítása
A KATA esetében, folyamatos teljesítésnél, ahol a teljesítés napja megegyezik a fizetési határidővel, ott mi az utolsó KATA-s időszakra kiállítható számla. A tényleges teljesítés a számla megjegyzés rovatában szerepel. A KATA pénzforgalmi szemléletű. Pl. tényeges teljesítés augusztus hó, számla kelte szeptember 10, teljesítési és fizetési határidő szeptember 18.

Öregségi nyugdíjas heti 40 órás munkaviszony mellett átalányadózhat-e?
Öregségi nyugdíjas heti 40 órás munkaviszony mellett átalányadózhat-e úgy, hogy a főállású munkaviszonya továbbra is megmaradna de a kisebb cégeknek (nincs kapcsolata a főálláshoz a kisebb cégeknek) a könyvelést nyugdíjas átalányadózóként látná el. A főállasban is könyvelő.

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény
A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény teljes szövege, külön kiemelve és magyarázva a változásokat.

Adóhatósági igazolások (Információs füzet)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kérelemre adóhatósági igazolást állít ki. Az igazolások típusai: adóigazolás (általános, nemleges, köztartozásmentes adózói minőségről szóló igazolás), jövedelemigazolás, illetőségigazolás. Az igazolások a NAV nyilvántartásában szereplő adatok alapján, a kiállítás napja (vagy adóigazolás esetén a kérelemben megjelölt nap) szerinti adatokkal, a kérelemnek és a jogszabálynak megfelelő adattartalommal készülnek, ingyenesen kérhetők.

A kiskereskedelmi adó (információs füzet)
Kiskereskedelmi adót kell fizetni annak a külföldi, vagy belföldi személynek, szervezetnek, amely üzletszerűen végez adóköteles kiskereskedelmi tevékenységet. A kiskereskedelmi tevékenységből származó, nettó 500 millió forintot meg nem haladó adóalap után az adómérték azonban 0 százalék, így azoknak az adózóknak, amelyek adóalapja ezt az összeget nem haladja meg, nincs tényleges adókötelezettsége,az adóról, adóelőlegről bevallást sem kell benyújtani.

A Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.

The post A Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt appeared first on Adó Online.

Jól látható nagyságú a magyar ikerdeficit

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje. Július végére az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere  2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől halmozódó deficit.

The post Jól látható nagyságú a magyar ikerdeficit appeared first on Adó Online.

Nagyot nőtt a lízingpiac

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedé az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.

The post Nagyot nőtt a lízingpiac appeared first on Adó Online.

Újra adózatlan cigarettára csapott le a NAV

Huszonkilencmillió forint értékű, csaknem 14 ezer doboz adózatlan cigarettát foglaltak le az ukrán-magyar zöldhatárnál, Zsurknál - közölte a NAV.

The post Újra adózatlan cigarettára csapott le a NAV appeared first on Adó Online.

Így alakul a nyugdíja katás vállalkozóként

Nem ugyanaz a nyugdíj jogosultsághoz (jár-e a nyugdíj?) és a nyugdíj összegéhez (mennyi lesz a nyugdíj?) figyelembe vehető szolgálati idő mérték.

The post Így alakul a nyugdíja katás vállalkozóként appeared first on Adó Online.

Kilencezer munkahelyet teremt Debrecenben a kínai akkugyártó beruházása

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben - nyilatkozta a közmédiának Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM)parlamenti államtitkára pénteken.

The post Kilencezer munkahelyet teremt Debrecenben a kínai akkugyártó beruházása appeared first on Adó Online.

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

The post Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása appeared first on Adó Online.

Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le Szabolcsban

Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök egy autóban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a NAV.

The post Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le Szabolcsban appeared first on Adó Online.

Miben hasonlít, és miben különbözik egymástól az öregségi résznyugdíj, és az öregségi teljes nyugdíj?

Sokaknak nyújthat segítséget az a lehetőség, amely a nyugdíjkorhatár betöltésekor akkor is nyugdíjba vonulást tesz lehetővé, amikor a nyugdíjkorhatár betöltéséig az öregségi teljes nyugdíj megállapításához szükséges  legalább húsz év szolgálati idő megszerzése  nem történt meg. Ebben az esetben lehet megoldás az öregségi résznyugdíj igénybe vétele, ha legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik az érintett személy.

The post Miben hasonlít, és miben különbözik egymástól az öregségi résznyugdíj, és az öregségi teljes nyugdíj? appeared first on Adó Online.

Az adócsökkentés mellett más intézkedéseket is tervez a német kormány

Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani.

The post Az adócsökkentés mellett más intézkedéseket is tervez a német kormány appeared first on Adó Online.

Júniusban 806 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya
A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje – közölte az MTI.

Az ablakfelújítás került az otthonfelújítási támogatások előterébe egy friss felmérés szerint
Az otthonfelújítási támogatást legtöbben ablakcserére, homlokzati szigetelésre és a tető korszerűsítésére veszik igénybe – derül ki a Piramis Építőház Kft. által készített felmérésből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.

Jelentős áremelést tart indokoltnak az Agrárminisztérium a csökkenő szőlőtermés miatt
Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során – tette közzé az Agrárminisztérium a kormany.hu-n.

Szerdától emelkedik a benzik és a gázolaj piaci ára
Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedni fog – írja a holtankoljak.hu.

Megjelent az augusztus 11-én kihirdetett egyes rendeletekhez tartozó indokolások tára
A Magyar Közlöny 2022. évi 135. számának mellékleteként megjelent az Indokolások Tára.

NAV: üzemszünet az online számla rendszerében
Az online számla rendszerének karbantartása miatt 2022. augusztus 16-án 18 és 19 óra között az online számla rendszert leállítja – tette közzé csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Új illetékkel növelik a földgáz fogyasztói árát Németországban
Új illetéket építenek be Németországban a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására, a szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz – jelentették be hétfőn, közölte az MTI.

Bejelentéssel lehet élni egyes AKG-hoz kapcsolódó vis maior esetekben az aszály miatt
Az aszály miatt az új telepítésű agrár-környezetgazdálkodási (AKG) ültetvényekben jelentős tőszámpusztulás léphet fel (85 százalék alá csökken a beállottság). Ez esetben is vis maior bejelentéssel lehet élni, csatolni nem kell dokumentumot – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Áramkimaradás: napi 2 órában kikapcsolják az áramot Koszovóban
Koszovó energiaelosztó vállalata, a KEDS közölte, hogy hétfő reggel 8 órától időzített áramkimaradások lesznek a hazai energiatermelés csökkenése és az importból beszerzett üzemanyag magas ára miatt – tette közzé az MTI.

NAV: augusztus közepétől a SORSZIG-nyomtatvány az ONYA-n érhető el
A nyugták és számlák nyomdai előállításakor a sorszámtartományt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. NGM rendelet 4. § (2) bekezdése értelmében, az előállító SORSZIG-nyomtatványon benyújtott kérelme alapján jelöli ki. A nyomtatványt a NAV 2022. augusztus 18-ától az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teszi elérhetővé. Így egyszerűbben, gyorsabban tölthető ki és nyújtható be a NAV-hoz – tette közzé honlapján a NAV.

Nem pénzbeli tőkemozgások transzferár-szabályai
Gyakori figyelmetlenség, hogy egyes tőkemozgásoknál az érdekeltek nem alkalmazzák az ügyletre vonatkozó transzferár szabályokat, pedig érdemes figyelni a folyamatosan megújuló rendelkezésekre és ezen előírások mind nagyobb kiterjesztésére.

Egy év alatt 8,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene
2022 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál. A II. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 25,0 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

GVH-döntés alapján kompenzálja egyes ügyfeleit a Vodafone
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot – tette közzé honlapján a GVH.

Mától igényelhető a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek vissza nem térítendő támogatása
Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), közölte az MTI.

Már mától életbe lépnek a korlátozások a főváros közlekedésében
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már mától érvénybe lépnek korlátozások a fővárosban, melyek a közösségi közlekedést is érintik. A változásokról folyamatosan tájékoztatást adnak – tette közzé honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Kisokos a kataváltozásokhoz – videó
Az új katatörvény megjelenésével az eddig kata szerint adózók többsége új adózási forma választása előtt áll, számos megválaszolásra váró kérdéssel.

Őstermelő járulékfizetése és szochofizetési kötelezettsége: ilyen változást hozott a költségvetést megalapozó törvény
A mezőgazdasági őstermelő szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége nemcsak a tárgyévi bevételétől, választott adózási módjától, hanem a járulékfizetési kötelezettségétől is függ. Másként fogalmazva, ha egy biztosított őstermelő döntést hoz (magasabb járuléklapot vállalva) a járulékfizetéséről az érintheti a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét is.

Egyéni vállalkozók adózása – Ön mit gondol róla?
Az egyéni vállalkozók adózásának szabályozása az idei évben igen mozgalmas volt. Év elején változtak az átalányadózással összefüggő rendelkezések, majd évközi katás szigorítás alapjaiban változtatja meg, hogy egyéni vállalkozóként ki, milyen adózási módot tud/kénytelen választani. Emellett persze léteznek olyan kérdések is az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatban, amelyek a szabályozási háttere ugyan nem változott, de így is fejtörést okozhatnak akár gyakorlott könyvelőknek is. Szeretnénk megtudni, önnek mi ezekről a véleménye!

Külföldi részvények után kapott osztalék adózása
Hogyan kell bevallani a NAV-nak egy ausztriai pénzügyi szolgáltatónál (bank, brókercég) vezetett értékpapírszámlán tartott amerikai részvények után kapott osztalékokat az éves adóbevallásban, és hogyan kell utána adózni a jelenlegi szabályozások szerint? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Lehet-e számlázni táppénzes időszakban?
Alkalmazott nélküli katás bt.-s vállalkozó táppénzes állományban van. Megkereste egy partnere, akitől már régóta kap megrendeléseket, nem szeretné elveszíteni, a jövőre gondolva. Tud-e számlát kiállítani úgy, hogy a megrendelt munkát alvállalkozó készíti el, vállalkozói szerződés alapján, teljesítésigazolással, persze bizonyos haszonkulccsal? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.